Cukier na zastpstwo

1 vote

Na sam początek będzie ciekawostka: czy wiecie, że rocznie przeciętny człowiek spożywa 40 kg cukru? Jest on ukryty wszędzie: owocach, chlebie białym, jogurtach o słodyczach nie wspominając. Światowa Organizacja Zdrowia ustaliła normę dzienną spożycia cukru dla kobiet i mężczyzn. Dla plci pięknej wynosi ona 50 g, a dla przeciwnej 70g co daje 14 łyżeczek. Do prawidłowego funkcjonowania organizmu wystarczy tylko 7 gsugar-2xmacro

Każdy człowiek wie, że cukier jest przyczyną otyłości i drugim, obok soli, białym zabójcą. Cukier buraczany nie zawiera ŻADNYCH zdrowych wartości odżywczych. Składa się z sacharozy-dwie reszty monosacharydowe połączone ze sobą wiązaniem glikozydowym. Działa jak narkotyk tzn bardzo szybko uzależnia organizm od siebie. Istnieje kilka zdrowszych substytutów tradycyjnego cukru białego.

1. Syrop klonowy

Idealny jako polewa do naleśników i innych deserów. W jego składzie znajduje się cynk, mangan, wapń, żelazo, potas i przeciwutleniacze, które mają przeciwdziałać cukrzycy. Ma mniej kcal niż cukier.

2. Melasa

Jeśli uwielbiacie ciasta nie powinniście rezygnować z ich pieczenia! Jeżeli wybierzecie melasę trzcinową, wasz wypiek będzie na pewno zdrowszy.

3.Ksylitol

Idealny do słodzenia kawy, herbaty a jego zamienna nazwa to cukier trzcinowy. Ma niski indeks glikemiczny (ok 40% kcal mniej od cukru). Naturalnie znajduje się w niektórych owocach, jagodach, grzybach i warzywach.

4.Cukier kokosowy

Próbując go można poczuć smak karmelu bądz kokosa. Nie znajdziemy w nim sztucznych dodatków, polecany diabetykom, dzieciom i kobietom w ciąży. Każda osoba dbająca o swoje zdrowie powinna się nim zainteresować.

5.Stewia

Uzyskiwany z liści rośliny stewia. Naturalny słodzik, nie posiada kalorii! Jest słodsza od cukru o ok 250 razy. Wystarczą małe ilości aby się zasłodzić.

Cennik wyżej produktów

1. 250 ml syropu klonowego – 30 zł

2.270 g melasy trzcinowej- 19 zł

3. 1kg ksylitolu- 22 zł

4.500 g cukru kokosowego- 40zł

5. 100 g stewii – 20 zł

Zamienników jest zdecydowanie więcej np. miód, syrop daktyliczny. Warto się zastanowić nad zmianami, w tym wypadku na pewno wyjdą na lepsze.

Autor: Łukasz Gołąb

Share This Post On