Jak w domu zaparzyć zdrową kawę?

0 votes

Dla wielu osób kawa stanowi podstawowy napój i nie wyobrażają sobie funkcjonowania bez przynajmniej jednej filiżanki. Zalety tego naparu można wyliczać bardzo długo, lecz często nie zdajemy sobie sprawy z jej zdrowotnych właściwości. Mała czarna sprawia, że od razu myśli stają się jaśniejsze, a ciału przybywa energii. Wiele osób uwielbia smak naparu dostępnego w dobrych kawiarniach i sądzi, że podobnego nie da się osiągnąć domowymi sposobami. Wystarczy zastosować kilka wskazówek i za pomocą takich akcesoriów jak kawiarka czy spieniacz do mleka można samodzielnie zaparzyć zdrową kawę nie tylko o wyjątkowym smaku, ale również dobroczynnym działaniu.

kawiarkaOdpowiednie akcesoria

Specjaliści niezmiennie podkreślają, że picie kawy rozpuszczalnej nie jest dobrym wyborem dla naszego organizmu. Oczywiście jest bardzo wygodna w codziennym użytkowaniu, lecz podczas przygotowywania wersji instant pozbawia się jej większości pozytywnych właściwości. Osoby używające kawy sypanej zazwyczaj zalewają ją bezpośrednio z czajnika, co wiąże się z uciążliwymi fusami i specyficznym zapachem. Bardzo prostą metodą rozwiązującą ten problem jest korzystanie z kawiarki, czyli specjalnego dzbanka wykonanego z metalu. Przygotowaną stawia się na palniku kuchenki i pod wpływem ciśnienia otrzymuje się aromatyczną kawę. Każdy, kto choć raz poczuje zapach unoszący się z gorącej kawiarki nie wróci już do zwykłego zalewania fusów. Należy pamiętać, że kawiarka pozwala na przygotowanie ściśle określonej ilości kawy i wybrać model w takiej wielkości, która będzie najbardziej optymalna do naszych potrzeb. Kawa przygotowana w ten sposób najlepiej wydobywa swoje dobroczynne właściwości, lecz jest naprawdę mocna. Osoby, które nie przepadają za taką intensywnością lub mają problemy z ciśnieniem powinny dolać odrobinę wody, lub mleka, aby złagodzić jej stężenie.

Zwróć uwagę na szczegóły

Na smak i dobroczynne działanie kawy składa się bardzo wiele czynników. Przede wszystkim warto zrezygnować z kupowania mielonej i zainwestować we własny młynek. Nasza kawiarka zasypana świeżo zmieloną kawą pozwoli niemal odkryć smak tego napoju na nowo. Najlepiej mielić ziarna bezpośrednio przed zaparzeniem i nie robić zapasów na później. Samodzielne mielenie daje nam znacznie większą kontrolę nad jakością kawy. Możemy wybierać ziarna ze sprawdzonych plantacji, które szczycą się naturalną uprawą roślin bez używania środków chemicznych. Domowa kawiarka z taką kawą nie tylko będzie wyjątkowo smakować, ale również pozytywnie wpływać na nasz organizm. Różnicę z pewnością zauważymy bardzo szybko!

Autor: Łukasz Gołąb

Share This Post On