Kolorowe zdrowie

0 votes

Owoce zawierają błonnik i fitochemikalia nie mając przy tym cholesterolu. Świeże owoce to pyszny sposób na poprawę zdrowia. Warto więc zamienić chleb na mini sałatkę owocową.

Jedz i trać

Według najnowszych badań stosowanie pozytywnych informacji o jedzeniu większej ilości konkretnych pokarmów, dają lepsze efekty niż diety bądź negatywne informacje. Sugerują one, że powinniśmy jeść mniej produktów danego typu, zapominając, że najlepsze plany na redukcję tłuszczu pozwalają jeść tylen ile potrzebujesz i chcesz. Zaspokaja to twój głód, redukując kalorie i dlatego zaczynasz spalać tłuszcz. Sęk tkwi w tym, by wybierać produkty o mniejszej zawartości kalorycznej lub energetycznej na gram wagi produktu. Takie jedzenie pozwoli również być sytym przez dłuższy czas.soap-61089_1280

Owoce…

Jedzenie owoców w sporych ilościach to jeden z najlepszych sposobów na „zapełnienie” swojego żołądka jedzeniem o niskiej zawartości energii. Oczywiście, nie wszystkie owoce nadają się do takiej diety. Trzeba zapomnieć o brzoskwiniach i ananasach z puszki. Mają one dwa razy więcej kalorii niż świeże, a owoce suszone aż cztery. Przyczyną tego jest to, że praktycznie nie ma w nich wody.

Najlepszy wybór

To owoce świeże. Przy wspomaganiu utraty wagi najlepiej sprawdza się grejpfrut, melon, arbuz, truskawki, maliny, jagody, papaja i brzoskwinia.

Smoothie z mlekiem

Kiedy zdrowe owoce zaczynają ci się przejadać i masz ochotę trochę zgrzeszyć ale tak nie do końca to bananowe smoothie z mlekiem to strzał w dziesiątkę. To doskonałe rozwiązanie dla osób, które chcą zrzucić parę zbędnych kilogramów. Miksuje się całe produkty, nie tracąc takich składników jak białko i błonnik. Składniki potrzebne do przyrządzenia smoothie, to serek wiejski, mleko migdałowe, banan, orzechy włoskie, cynamon i gałka muszkatołowa. Oczywiście składniki można modyfikować. Nic się nie stanie, jak mleko roślinne zamieni się na zwykłe, a serek light na normalny.

Powyższy pomysł na posiłek jest dobrym rozwiązaniem dla osób zabieganych. Wartość kaloryczna w jednej porcji to 236 kcal, a w niej 14,3 g białka, 11,7 g tlorówłuszczu i 19,3 g węglowodanów.

Autor: Łukasz Gołąb

Share This Post On