Większość osób nie przywiązuje większej uwagi do walorów odżywczych orzeszków. Traktuje się je jako szybką przekąskę. W dobrze zbilansowanych dietach roślinnych stanowią istotną rolę. Mimo dość wysokiej kaloryczności są wyśmienitym sposobem na podniesienie kondycji organizmu, a przy tym poprawienie samopoczucia.

A w nich..

Orzechy to między innymi źródło wysokiej jakości białka, błonnika pokarmowego wapnia, magnezu, żelaza, potasu, witamin A, D, E i sodu. Na obniżenie poziomu cholesterolu LDL wpływają kwasy tłuszczowe jedno- i wielonienasycone. Niektóre z gatunków mają w swoim składzie kwas gamma-linolenowy (działa przeciwzakrzepowo, zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową).

Energia

Wszystkie orzechy są doskonałym źródłem energii dla naszego organizmu. Genialnie, sprawdzają się w sytuacjach stresowych, obciążających organizm. Powinny być zawarte w diecie wegetarian, osób pracujących umysłowo, cukrzyków, sportowców... Każdego człowieka.

Najzdrowsze orzechypeanut-624601_640

1. Migdały : duża zawartość wapnia, witaminy E i magnezu. Zapobiegają namnażaniu się komórek rakowych. 2. Orzechy włoskie: zawierają kwas elagowy, wspomaga pracę serca i mózgu 3. Orzechy brazylijskie: źródło białka i miedzi, białka, magnezu, witaminy E, selenu i niacyny 4. Pekany: fosfor, miedź, mangan, witaminy z grupy B, witaminy E i A, kwas foliowy. Są jednymi z najzdrowszych orzechów. 5. Orzechy nerkowca: żelazo, miedź i cynk. Podobna jedna garść orzechów nerkowca dostarcza do 2000mg tryptofanu, który działa przeciw depresyjnie. 6. Orzechy cedrowe/orzechy piniowe: mają w swoim składzie około 70% aminokwasów, których potrzebuje organizm człowieka, poza tym bogate są w witaminę A, B, D, E

Do najzdrowszych nasion zalicza się:

siemię lniane, nasiona słonecznika, nasiona dyni, nasiona moreli, tahini ( zmielone nasiona sezamu w postaci pasty), nasiona Chia, nasiona konopi (!). Te ostatnie mają działanie przeciwrakowe i chronią przed chorobami serca. Posiadają zbilansowaną ilość kwasów omega-6 i omega-3.

Teoretycznie...

wszystkie z wyżej wymienionych orzechów i nasion powinno się jeść codziennie w zbilansowanych ilościach. Orzechy można kupić od razu zmieszane w mieszance studenckiej. Nasiona natomiast można dodawać do smaku do kremów warzywnych lub jeść z jogurtem.