Właściwości zdrowotne domowego piwa

0 votes

Piwo z domowego wyrobu, zwłaszcza piwa niepasteryzowane i naturalnie mętne, zawierają w swoim składzie wiele cennych wartości odżywczych, niezwykle korzystnych dla naszego organizmu i zdrowia. Mówi się nawet, że tego typu piwa mają działanie probiotyczne, wzmacniają naturalną odporność i w korzystny sposób wpływające na funkcjonowanie układu pokarmowego człowieka – regulują pracę jelit, przyspieszają i usprawniają trawienie. Trzeba przy tym pamiętać, że działanie probiotyczne mają wyłącznie piwa niepasteryzowane, a zatem te, których nie podgrzewaliśmy do wysokich temperatur. Podgrzewanie zabija bakterie, przez co piwo wolniej się psuje i jest przez dłuższy czas przydatne do spożycia. Niestety w wyniku pasteryzacji piwo traci część naturalnej flory bakteryjnej, która jest dobra dla naszego organizmu. Dlatego, jeśli robimy piwo według domowej receptury, która nie obejmuje procesu jego późniejszej pasteryzacji, piwo będzie posiadało wartościowe mikroelementy oraz witaminy.

Piwo domowe – receptury
Istnieje niezliczona ilość receptur na przygotowanie piwa domowego. Niezależnie od wybranej przez nas receptury i rodzaju składników, jakich użyjemy do warzenia piwa, najważniejszy w całym procesie jego powstawania jest okres, w którym piwo dojrzewa, czyli moment jego fermentacji. Dzięki fermentacji uwalniane są różnego rodzaju składniki odżywcze, witaminy i minerały, które mają korzystny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu człowieka. Domowe piwo może być zatem doskonałym źródłem cennych dla nas witamin z gruby B, w tym witaminy B3, czyli niacyny, witaminy B1, czyli tiaminy, a także witaminy B6 i B12 oraz kwasu foliowego. Piwo wytwarzane w warunkach domowych to także dobre źródło łatwo przyswajalnych przez nasz organizm mikro i makroelementów tj. wapń, żelazo, magnez, fosfor i wielu innych. Oczywiście trzeba pamiętać, że piwo jest napojem alkoholowym, a sam alkohol w nadmiernych ilościach może prowadzić do powstawania wielu zaburzeń wewnątrz naszego organizmu, przede wszystkim uszkadzając i upośledzając działanie naszej wątroby. Dlatego nie należy przesadzać ze spożywaniem piwa, nawet jeśli jest to piwo domowe. Receptury zachęcają do eksperymentów, ale po uwarzeniu piwa starajmy się nim dzielić, by nie przesadzić z jego konsumpcją. Tym bardziej że z jednego warzenia możemy otrzymać nawet 30l trunku.

Piwo domowe – produkcja
Przy domowej produkcji piwa niezwykle ważne jest nie tylko ścisłe przestrzeganie procedury warzenia, a zatem trzymanie się określonej receptury, ale również korzystanie z wysokiej jakości składników, których używamy do wytworzenia domowego piwa. Dobrze zatem sięgać po produkty wysokiej jakości, takie bowiem gwarantują stworzenie smacznego i bogatego w wartości odżywcze trunku, który w korzystny sposób wpłynie na wiele naturalnych funkcji naszego organizmu.

Autor: Łukasz Gołąb

Share This Post On