Choć na ogół nie trzeba przekonywać nas o tym, że owoce są zdrowe, jesteśmy świadomi również tego, że nie wszystkie zaliczają się do produktów jednakowo wartościowych. Trudno zatem dziwić się, że coraz uważniej analizujemy publikacje na ich temat, zależy nam bowiem na tym, aby sięgać przede wszystkim po te produkty, które rzeczywiście zasługują na nasze zaufanie.

Listę owoców zdrowych nie tylko w teorii otwierają wywodzące się z Himalajów owoce goji, ich popularność bierze się zaś przede wszystkim z tego, że są one prawdziwą „bombą witaminową”. Owoce te wpływają zresztą korzystnie nie tylko na układ immunologiczny (są bogate w witaminę C o działaniu wzmacniającym), ale również na stawy i kości przyczyniając się wymiernie do szybszego powstawania nowych i regeneracji zniszczonych komórek.

Odkrycie ich właściwości przez Europejczyków nastąpiło stosunkowo niedawno, przysmak z Himalajów jest już jednak dostępny w sklepach, w których sprzedawana jest zdrowa żywność. Wrocław nie koncentruje się zresztą jedynie na odkrywaniu przysmaków kuchni azjatyckiej, z istnienia których przez stulecia nie zdawaliśmy sobie sprawy. W sklepach ze zdrową żywnością możemy spotkać również olej budwigowy – o równie bogatych właściwościach.