W ostatnim czasie debata dotycząca wad i zalet oleju kokosowego nabrała tempa. Na temat zbawiennego wpływu tego specyfiku na organizm ludzki wypowiadają się dietetycy, trenerzy personalni i specjaliści od żywienia z całego świata. Zdania są podzielone, aczkolwiek wśród większości masło kokosowe, (bo taka nazwa również obowiązuje) uchodzi za zdrową alternatywę dla popularnych olejów do smażenia. Wokół oleju kokosowego powstało wiele faktów i mitów, aczkolwiek istnieje parę niezachwianych tez, które bez wątpienia przemawiają za jego skutecznością.

Fakty i mity

[caption id="attachment_1890" align="alignright" width="300"]olej z kokosa Olej kokosowy to wielozadaniowa mikstura prosto z natury![/caption] Olejowi kokosowemu zarzucano działanie związaną z obecnością nasyconych tłuszczy, które powszechnie uznawane są za szkodliwe. Jak się okazało, zarzuty nie znalazły potwierdzenia naukowego. Warto dodać, że w wielu mniej rozwiniętych krajach, palma kokosowa uznawana jest za drzewo życia, a produkty na bazie oleju z jej owoców tworzą od dawna podstawę diety mieszkańców wysp Pacyfiku oraz innych rejonów tropikalnych. Dodatkowo olej kokosowy stosowany był także, jako panaceum w walce z wieloma dolegliwościami.

Zdrowe właściwości

Wg badaczy spożywanie oleju kokosowego podnosi poziom „dobrego” cholesterolu, jednocześnie obniżając ryzyko zawału. Dodatkowo owoce kokosa zawierają kwas laurynowy, który znajduje się także w mleku matki i jest odpowiedzialny za wzmacnianie odporności. Inny kwas – kaprylowy dostarcza energię niezbędną do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego mózgu. Wg najnowszych wyników badań istnieją także hipotezy, że olej kokosowy może być skuteczny w walce z Alzhaimerem.

Sojusznik podczas odchudzania

Kolejnym aspektem przemawiającym za zbawiennym wpływem oleju kokosowego na organizm ludzki jest to, że składniki odżywcze w nim zawarte są bardzo szybko przetwarzane na energię, a co za tym idzie, nie odkłada się on w organizmie. Spożywanie tłuszczu kokosowego zapewnia nam uczucie sytości, dlatego nie mamy chęci na podjadanie między posiłkami. Olej kokosowy może zostać skuteczną bronią w walce z nadmiarem kilogramów, a to czyni go bardzo pożądanym specyfikiem w XXI wieku, w którym każdy walczy z często urojoną choroba cywilizacyjną, jaką jest nadwaga.

Idealny do smażenia

Na koniec jedna z podstawowych zalet związanych z procesem smażenia i pieczenia. Olej kokosowy pozostaje odporny na działanie wysokich temperatur, a co za tym idzie, nie przypala się i nie tworzy szkodliwych związków. Tłuszcz topi się w 23 stopniach Celsjusza, dlatego bardzo łatwo przyjmuje postać cieczy. Niektórzy używają go nawet do smarowania pieczywa w alternatywie dla masła. Niezależnie od sprzecznych opinii, olej kokosowy to półprodukt, który warto mieć w swojej kuchni, a stosowanie z umiarem jeszcze nigdy nikomu nie zaszkodziło.   Artykuł został przygotowany przez sklep ECOSPA.pl prowadzącego sprzedaż http://ecospa.pl/kategoria/oleje-i-masla/olej-kokosowy.