Wiosna i lato o czas grillowania. Ważne jest, aby do tego sezonu przygotować się nieco wcześniej. Mowa tu chodźmy o zakupie odpowiedniego sprzętu, a przede wszystkim profesjonalnego grilla. Na rynku dostępnych jest wiele grilli. Warto zatem wiedzieć czym się różnią i czym kierować się przy ich wyborze.

Rodzaje grillów do ogrodu

Jaki grill ogrodowy wybrać?Grille ogrodowe znacząco różnią się od siebie. Można powiedzieć, że grill grillowi nie równy. Przede wszystkim różnica wynika z rodzaju zasilania. Na rynku dostępne są grille węglowe. Jest to najbardziej powszechny rodzaj grilla. Posiada specjalny pojemnik, do którego wysypywany jest węgiel, który następnie rozpala się za pomocą rozpałki. Na koniec na grilla układa się rusz z potrawami. Innym typem grilla ogrodowego jest grill gazowy. Te spotkać można coraz częściej. Do ich rozpalenia potrzebna jest butla gazowa. Trzeba jednak pamiętać o tym, aby ostrożnie i prawidłowo podłączyć butlę do grilla. Popularne są także grille elektryczne. Jego największą zaletą jest szybkość rozpalenia. Wystarczy go włączyć i ustawić temperaturę. Konieczny jest jednak dostęp do źródła zasilania. Grille różnią się od siebie także swoim kształtem. Największą popularnością cieszą się kuliste grille ogrodowe. Posiadają sporą powierzchnię, a przy tym są łatwe w przenoszeniu. Dostępne są także grille posiadające prostokątną podstawę. Ponadto wśród grilli wyróżnić można także grille kolumnowe, kubełkowe, stołowe czy wahadłowe.

Wybór grilla - co wziąć pod uwagę?

Wybierając grill do ogrodu warto jest zastanowić się nad kilkoma kwestiami. Po pierwsze, stabilność. Grill powinien posiadać dobrze przymocowane nóżki. Praktycznym rozwiązaniem jest także możliwość regulacji wysokości nóżek. Dzięki temu grill będzie można stabilnie ustawić na nierównym terenie. Po drugie, mobilność. Dobrze jest wybrać grill, który posiada kółka. Umożliwi to jego łatwe przesuwanie w dowolne miejsce w ogrodzie. I po trzecie, czystość. Dobre grille ogrodowe to takie, które można łatwo wyczyścić. Oznacza to, że powinno mieć się możliwość dostania się do jego wszystkich elementów.

Materiał wykonania

Bardzo ważny w przypadku grilla ogrodowego jest także to z jakiego materiału został wykonany. Najlepiej, aby kratka do rusztu wykonana była ze stali nierdzewnej lub z żeliwa. Dzięki temu przygotowywane na grillu potrawy będą całkowicie bezpieczne. Natomiast uchwyt wykonany powinien być z aluminium. Jest to bowiem materiał odporny na działanie wysokich temperatur. Poza tym aluminium jest lekkie zatem nie będzie sprawiać problemów podczas użytkowania.