Coraz więcej osób interesuje się zdrowym trybem życia i naturalną żywnością. Nie wynika to tylko z troski o własne zdrowie i samopoczucie, lecz w dużej mierze także z panujących obecnie trendów. Modnie jest biegać, uprawiać ciekawe sporty, jeść zdrowe potrawy. Często szuka się zdrowszych zamienników znanych substancji. Odstawia się cukier na rzecz jego ekologicznych substytutów, rezygnuje się ze słonych przekąsek wybierając zamiast nich warzywa i owoce. Zmiany dotykają również napojów, bardzo dużo osób w ostatnim czasie interesuje się herbatą yerba mate, ponieważ jej właściwości są doprawdy imponujące.
Działanie ostrokrzewu paragwajskiego
Należy zdać sobie sprawę, że herbata yerba mate jest naprawdę niezwykłym ziołem I trudno znaleźć coś podobnego. Rzadko się zdarza, aby jeden specyfik miał aż tyle pozytywnych właściwości. Największą zaletą jest niewątpliwie pobudzenie, jakie osiąga się po wypiciu już niewielkiej ilości naparu. Dzięki temu herbata yerba mate jest doskonałą alternatywą do jakże popularnych w ostatnim czasie energy drinków. Orzeźwienie jest w pełni naturalne i nie ma negatywnych skutków ubocznych. Wzmacnia zarówno umysł, jak i ciało, dzięki czemu można zwiększyć efektywność własnej pracy. W Ameryce Południowej herbata yerba mate jest jednym z najpowszechniejszych napojów i piją ją zarówno pracownicy biurowi, jak i osoby wykonujące czynności fizyczne. Yerba jednak ma także wiele innych właściwości. Dobrze wspomaga układ trawienny, pomaga w usuwaniu z organizmu szkodliwych elementów. Badania wskazują ponadto, że yerba może działać antynowotworowo, wspierać układ krążenia, obniżać poziom cholesterolu. Stanowi także skuteczną pomoc w walce ze zbędnymi kilogramami.
Jak zacząć?
W związku z charakterem yerby do jej spożycia niezbędne są odpowiednie akcesoria i choćby minimalna wiedza o jej poprawnym zaparzaniu. Wystarczy rzut oka do wnętrza paczki z herbatą yerba mate, aby zdać sobie sprawę z tego, że zioło jest niezwykle drobne. Nawet osoby, które zazwyczaj nie mają problemów z bezpośrednim piciem herbat liściastych mogą sobie z nią nie poradzić. Powszechnie wykorzystywane są w tym celu specjalne, metalowe słomki zwane bombillami, które zakończone są drobnym sitkiem. W ten sposób można komfortowo spożywać napar skutecznie oddzielając wszelkie listki i gałązki zioła. Koniecznie należy pamiętać, aby yerby nie zalewać wrzątkiem, woda powinna być jedynie ciepła. Raz zasypany kubek można napełnić ponownie, na długo zachowuje smak i działanie.