Witaminy w organiźmie

0 votes

 

W naszej codzienności zapominamy o regularnym spożywaniu witamin, które są bardzo wartościowym dodatkiem do naszego odżywiania. Można je sklasyfikować jako witaminy, które bardzo łatwo rozpuszczają się w wodzie i w tłuszczach. Do pierwszej grupy można zaliczyć przede wszystkim tiaminę, ryboflawinę, pirydoksynę, kobalaminę, niacynę, kwas foliowy, biotynę, witaminę C, kwas pantotenowy. Natomiast do witamin łatwo rozpuszczalnych w tłuszczach zaliczamy przede wszystkim retinol, filochinon, tokoferol, kaciferol. Przyjmowanie witamin do organizmu to bardzo ważny czynnik, dzięki któremu możemy cieszyć się nie tylko lepszym zdrowiem, ale również o wiele lepszą odpornością. Jeśli więc jesteśmy podatni na rozmaite choroby postarajmy się zacząć regularniej  przyjmować witaminy, a na pewno nigdy się nie rozczarujemy i będziemy cieszyć dobrym zdrowiem przez długi czas.

Źródło zdjęcia: witaminy-zdrowie.pl

 

Autor: Łukasz Gołąb

Share This Post On