Dieta biegacza

0 votes

Powiedzieć, że zbilansowana i urozmaicona dieta jest równie ważna dla utrzymania zdrowia i dobrej kondycji co same treningi to nieomal truizm. Niemal każdy sportowiec, zarówno profesjonalista jak i amator, zdaje sobie sprawę z faktu, że odpowiednia dieta to już połowa sukcesu. Pytanie brzmi – co dokładnie oznacza fraza „odpowiednia dieta” w przypadku osób regularnie uprawiających bieganie? Które produkty i składniki są im niezbędne, a których powinni unikać?

 

Trzy filary diety

Jak powszechnie wiadomo, istnieją trzy podstawowe elementy diety: tłuszcze, węglowodany i białka. Dla biegacza szczególnie ważne są węglowodany – to one są głównym „paliwem” dla naszych mięśni, dzięki ich spalaniu uzyskujemy niezbędną do wytężonego wysiłku energię. . Węglowodany takie jak cukier i skrobia, bardzo łatwo rozkładają się na glukozę, będącą głównym  źródłem energii dla organizmu. Glukozę organizm może spożytkować natychmiast, bądź przetransportować do wątroby i mięśni, przechowywana jest jako glikogen, aktywizujący się podczas wysiłku. Najwięcej węglowodanów zawierają produkty mączne, zboża, kasze, ziemniaki i inne warzywa korzeniowe, ryż oraz warzywa strączkowe. Tłuszcz jest źródłem energii bardziej skoncentrowanym niż węglowodany. Wiele osób uprawiających sporty i dbających o sylwetkę unika spożywania tłuszczów, jednak całkowite ich wyeliminowanie z diety nie jest najlepszym pomysłem. Tłuszcze są w stanie dostarczyć organizmowi dwa razy więcej energii niż węglowodany, są więc znacznie wydajniejszym „paliwem”.  Dobrym źródłem tłuszczów jedno i wielonasyconych ( a więc zdrowszych dla organizmu, niż tłuszcze nasycone) są:  oliwki, olej rzepakowy, orzechy, orzeszki ziemne, awokado, ryby, soja czy ziarno słonecznika. Białko z kolei, choć nie przekłada się na energię, jest bardzo ważnym składnikiem diety z innych powodów: wykorzystywane jest do budowy i naprawy tkanek oraz do syntezy ważnych enzymów i hormonów. Do produktów najbogatszych w białko należą między innymi: ryby, jajka, drób, rośliny strączkowe, twaróg, wołowina i orzechy. Poza tym, warto ograniczyć spożycie soli, gdyż sól znacząco podnosi ciśnienie krwi i może powodować obrzęki.

 

Dopasuj dietę do potrzeb

Dieta jest, oczywiście, kwestią bardzo indywidualną i powinna być dostosowana do potrzeb i intensywności treningów każdego biegacza. Warto dbać o dopasowanie diety do stylu życia, by zapewnić organizmowi zdrowie, energię i dobre samopoczucie.

Autor: Łukasz Gołąb

Share This Post On